مطهرنیا بررسی کرد/

آیا داعش برای ایران یک تهدید است؟

زمانی گفتم بهمنی که در سوریه فرو ریخته است به دامنه‌های عراق و حتی ایران هم خواهد رسید. اکنون عراق درگیر داعش است و سایه‌های تهدید تحرکات داعش محورانه را حتی در حالت زیر پوستی در کشوری با ثبات مانند ایران می‌توان ملاحظه کرد.

سرویس سیاسی-مژان فدایی: مدت‌ها است از آغاز فعالیت گروه داعش در منطقه می‌گذرد. اما همچنان فعالیت‌های این گروه جای سوال و ابهامات فراوان دارد. داعش گروهگی بود که از سوریه کار خود را آغاز و در ‌‌نهایت با کشتار بی‌رحمانهٔ گروه‌هایی از شیعیان عراق به فعالیت‌های خود ادامه داد و به صدر اخبار رسانه‌های دنیا رسید. داعش به خاطر تفسیر و قرائت خشن وهابی از اسلام و خشونت بی حد و حصرش در برخورد با شیعیان و مسیحیان، نفرت زیادی را هم علیه خود ایجاد کرده است. در همین رابطه سلام نو گفتویی با علی مطهرنیا، کارشناس مسائل خاورمیانه انجام داده که در ادامه می‌خوانید:

این استاد دانشگاه گفت: داعش را نمی‌توان بدون پالایش محیط امنیتی در خاورمیانه و پویش محیط نظام بین الملل، مورد تحلیل قرار داد. داعش از یک سو محصول باز تعریف سیاسی و ایدئولوژی با رسالت حکومتی در دهه‌های گذشتهٔ خاورمیانه بوده و از سوی دیگر محصول تحرکات فرامنطقه‌ای در درون منطقه برای مدیریت ناامنی در خاورمیانه است. در نگرشی دیگر باید داعش را مرتبط با بومی سازی منازعه در منطقه و دور ساختن آن از رویکردهای فرا منطقه‌ای دانست.

علی مطهرنیا در گفت‌و‌گوبا «پایگاه خبری تحلیلی سلام نو » گفت: تا بحران‌های کلان‌تر منطقه‌ای مانند بحران هسته‌ای ایران و بحران موجود در سوریه حل نشود و زمینه‌های اطمینان بیشتر جهت مدیریت خاورمیانه در گذار به نظم نوین جهانی حاصل نشود، داعش النصره و گروه‌های تروریستی دیگر مانند القاعده فضای تنفسی بیشتری خواهند داشت. چرا که درحوزهٔ عقلانیت ابزاری بهره‌مندی از آن‌ها در جهت مدیریت ناامنی در منطقه قرار می‌گیرد.

وی تاکید کرد: زمانی گفتم بهمنی که در سوریه فرو ریخته است به دامنه‌های عراق و حتی ایران هم خواهد رسید. اکنون عراق درگیر داعش است و سایه‌های تهدید تحرکات داعش محورانه را حتی در حالت زیر پوستی در کشوری با ثبات مانند ایران نیز می‌توان ملاحظه کرد.

مطهرنیا ادامه داد: لذا داعش امری نیست که به این راحتی به پایان رسد. بلکه باید پذیرفت در حوزهٔ عقلانیت ابزاری در جهت ایجاد فضای مناسب برای بهره گیری در بحران‌های کلان‌تر منطقه‌ای و انتقال آثار مدیریتی آن در جهت شکل بخشیدن به نظم آینده نوین جهانی، مورد استفاده قرار خواهد گرفت. از همین رو باید مسئلهٔ داعش را یک مسئلهٔ میان مدت دانست که در گرو حل نسبی پرونده‌های قوی‌تر و موثر‌تر در ارتباط با محیط امنیتی خاورمیانه است.

این کار‌شناس مسائل سیاسی در پاسخ به این سوال که آیا داعش می‌تواند برای ایران نوعی تهدید تلقی شود گفت: در نگرش گفتمان امنیت مثبت و در چهاچوب نظریهٔ آشوب و تلاطم، کنشگران امنیتی نمی‌توانند از سیگنال‌های ضعیف به راحتی عبور کنند. داعش اگر چه در برابر قدرت و توان ملی ایران دارای جایگاه تعریف شده‌ای نیست، اما می‌تواند تهدیدزا مفروض گردد. چرا که در این نگرش اثر پر پروانه در برزیل ممکن است طوفان در تگزاس ایجاد کند. لذا نمی‌توان در این انگارهٔ امنیتی تهدیدات کوچک و متوسط را نادیده گرفت. در پاسخ به این سوال باید بگویم بله، داعش برای ایران تهدید است.

وی در پایان افزود: جامعهٔ ما جامعهٔ در حال گذار و ملتهبی است و لغزش‌های جمعیتی در آن بسیار بالا است. لایه‌های گوناگون جامعهٔ ما در حال تغییر و تحول فکری هستند. آمار جمعیتی سیگنال‌های متفاوتی را نشان می‌دهند. لذا درفضای ناشی از حساسیت این سیگنال‌ها، امکان خطر افزایش پیدا می‌کند.

نظرات بینندگان

انتشار یافته: ۳

در انتظار بررسی: ۰

غیر قابل انتشار: ۰

ناشناس

|

۰۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱

0

3

پاسخ

تندروهای دو مذهب عمده و اصلی اسلامی همدیگر را می سازند و هر کدام دوام خود را به وجود طرف مقابل خود می داند قربانیان اعمال جنایتکارانه ایشان هم عمدتا از میان مردم بی دفاع و بی خبر هستند و مشخص شده که این دو فرقه بظاهر رقیب اما همیشه سعی می کنند که با هم درگیر نشوند!!!!!

۲۳:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱

نترسید هنوز اینقدر مرد تو این مملکت پیدا میشه که اگه داعش جرات حمله پیدا کنه نیازی به امثال شما نباشه

رضا

۰۲:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۲

اگر سیگنال های این جامعه ی در حال گذر، کنترل نشود به راحتی آب خوردن مغلوب جریان پوچی چون داعش می شود.

برای این امر، سه نهاد صداسیما و آموزش پرورش و قوه قضاییه باید اصلاح شوند.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید