اهدای عضو اهدای زندگی است. همراه باشید و درباره این عمل بی‌نظیر بدانیم.

به بهانه روز اهدای عضو؛ روش ثبت نام کارت اهدای عضو

به گزارش سلام نو کارت اهدای عضو یکی از بزرگترین نمادهای فرهنگی در زمینه ارتقای فرهنگ اهدای عضو می باشد. از زمان راه اندازی واحدهای فراهم آوری اعضای پیوندی در کشورمان، مراکز مختلفی شروع به ثبت نام و صدور کارت اهدای عضو نمودند.

در روزها و ماه‌های اول تعداد ثبت نام به بیش از ۱۰۰ نفر در ماه نمیرسید، اما با شروع تبلیغات فرهنگی و برگزاری جشن نفس، تعداد بیشتری از مردم نیک اندیش سرزمینمان با این امر مقدس آشنا شدند و تعداد افراد متقاضی کارت اهدای عضو به بیش از ۵۰۰ نفر در روز رسید.

تقاضای دریافت کارت اهدای عضو روز به روز بیشتر شد، به اندازه ای که مدت زمان دریافت کارت اهدای عضو برای هر فرد به بیش از ۵ماه رسید.

باتوجه به اینکه کارت اهدای عضو صرفاً نشان دهنده رضایت قلبی هر شخص برای اهدای عضو در زمان مرگ میباشد و جنبه‌ی قانونی ندارد؛ لذا بر آن شدیم تا سامانه ای راه اندازی کنیم که مدت زمان دریافت کارت را به طرز چشمگیری کاهش دهد تا انتظار رسیدن این کارت، مردم ایثارگر میهن عزیزمان را آزرده خاطر نسازد.

با توجه به مسائل فوق و همچنین پیرو تاکید مقام محترم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ابداع روشی برای ثبت نام و صدور آنی کارت اهدای عضو در دستور کار این وزارت قرار گرفت و نتیجه تمامی بررسی ها، سامانه ای است که پیش روی شما می باشد.

در این سامانه کد ملی هر فرد به صورت آنلاین کنترل شده و در صورتیکه اطلاعات مطابق کارت ملی وارد شده باشد، کارت اهدای عضو صادر شده و متقاضی میتواند همان لحظه کارت خود را ذخیره و چاپ نماید.

اطلاعات داوطلبین دریافت کارت بلافاصله وارد سامانه کشوری کارت اهدای عضو شده و در آن ذخیره می گردد. لازم به ذکر است این سامانه از طریق کلیه بیمارستانهای کشور قابل دسترسی بوده و امکان جستجوی نام افراد مرگ مغزی بستری در این بیمارستانها وجود دارد.

امید است با راه اندازی این سامانه قدمی هرچند کوچک برای ارتقای فرهنگ مقدس اهدی عضو و نجات جان بیماران نیازمند به پیوند اعضا برداریم.

به بهانه روز اهدای عضو؛ روش ثبت نام کارت اهدای عضو

مهم‌ترین نکات کارت اهدا عضو

  • سالانه حدود ۹ هزار نفر دچار مرگ مغزی می‌شوند و فقط ۷۰ درصد خانواده‌ها برای اهدای عضو رضایت می‌دهند.
  • هر شخص سالم در صورت اهدای عضو می‌تواند جان ۸ انسان را نجات دهد.
  • سالانه حدود ۲۵ هزار بیمار در لیست انتظار دریافت عضو قرار دارند.
  • طبق آمار هر ۲ ساعت یکبار بیماری برای نبود عضو جان خود را از دست می‌دهد.
  • توجه داشته باشید حتی در صورت داشتن کارت اهدای عضو اگر خانواده شخص اهداءکننده رضایت نداشته باشند، اهدای عضو امکان‌پذیر نیست. بنابراین ضروری است در صورتی که تصمیم به اهدای عضو دارید، خانواده خود را در جریان تصمیمی که گرفته‌اید، بگذارید.
  • شما می‌توانید بعد از پرکردن فرم اهداء، کارت اهدای عضو خود را باطل کنید. برای این‌کار باید نام و نام‌خانوادگی، کد ملی و درخواست لغو عضویت را به آدرس info@ehda.ir ایمیل کنید.
  • برای اهدا کردن عضو هیچ رده سنی وجود ندارد و در هر سنی می‌شود اعضا بدن را اهداء کرد.
  • عمل برداشت عضو هیچ آسیبی به ظاهر پیکر نمی‌زند و بعد از برداشت عضو محل موردنظر را بخیه می‌زنند.
  • شما می‌توانید در هر زمانی کارت اهدای عضو خود را به‌صورت آنلاین دریافت کنید.
  • کارت اهدای عضو به‌صورت پستی ارسال نمی‌شود. شما باید با مراجعه به سایت اهدای عضو از کارت خود پرینت بگیرید.
  • کارت اهدای عضو ارزش قانونی ندارد.

به بهانه روز اهدای عضو؛ روش ثبت نام کارت اهدای عضو

چند باور نادرست درباره اهدای عضو

اهدای عضو به این معنی است که یک فرد اجازه می دهد تا بافت و یا اندام سالم او به شخص دیگری برای پیوند اهدا شود که این پیوند می تواند زمانی که فرد زنده است و یا پس از مرگ او صورت گیرد

انتقال اعضای یک فرد به فرد دیگر برای نجات زندگی یا بهبود کیفیت زندگی وی را اهدای عضو می گویند.

اهدای عضو می تواند از افراد زنده (در مورد کلیه و یا اهدای قسمتی از کبد یا ریه بزرگسالان به فرزندانشان) یا از افراد مرگ مغزی و یا از افراد مرگ قلبی در شرایط خاص و با تجهیزات و تمهیدات ویژه انجام شود.

پیوندهای متداول عبارتند از: کلیه ها، قلب، کبد، پانکراس، روده، ریه، استخوان، مغز استخوان، پوست و قرنیه.

برخی از ارگان ها و بافت ها را می توان زمانی که شخص اهدا کننده زنده است به شخص دیگری پیوند زد مانند یکی از کلیه ها یا بخشی از کبد اما در بیشتر موارد اهداء عضو زمانی صورت می گیرد که فرد اهدا کننده مرده باشد.

طبق آمار از تاریخ یکم اوت ۲۰۱۶ حدود ۱۲۰٬۰۰۴ نفر در آمریکا در انتظار دریافت عضو از اهداکنندگان برای نجات زندگی خود هستند.

از این تعداد ۹۶٬۶۴۵ نفر در انتظار پیوند کلیه هستند. در حالی که دیدگاه های اهدای عضو در حال مثبت است و تعداد اهدا کنندگان رو به افزایش است اما یک شکاف بزرگ بین تعداد اهدا کنندگان نسبت به کسانی که در انتظار اهدای اعضای بدن هستند در سطح جهانی وجود دارد.

به بهانه روز اهدای عضو؛ روش ثبت نام کارت اهدای عضو

بیمار مرگ مغزی

بیمار مرگ مغزی، حرف نمی زند، نمی بیند، به هیچ یک از تحریکات خارجی پاسخی نمی دهد و بدون استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی قادر به نفس کشیدن نیست.

تصادفات رانندگی، وارد آمدن ضربه شدید به سر، سقوط از ارتفاع، غرق شدن در آب، مسمومیت ها، خونریزی های داخلی مغز و همچنین سکته مغزی از شایع ترین علل مرگ مغزی اند.

در مرگ مغزی، خون رسانی به مغز متوقف شده، اکسیژن رسانی به آن انجام نمی شود. مغز تمام کارکرد خود را از دست می دهد و دچار تخریب غیرقابل برگشت می شود.

اگرچه پس از مرگ مغزی اعضای دیگر از جمله قلب، کبد و کلیه ها هنوز دارای عملکرد هستند، اما به تدریج در طی چند روز آینده، از کار خواهند افتاد.

چه اعضاء و بافت هایی قابل اهدا است؟

اعضای قابل اهدا : قلب، ریه ها، کبد، روده ها، لوزالمعده و کلیه ها می باشد. علاوه بر این اعضا، برخی از بافتهای بدن نیز قابل پیوند می باشند.

با اهدای قرنیه می توان بینایی را به فردی که دچار صدمه شدید به چشم شده باز گرداند. تاندون و غضروف باعث باز سازی اعضای آسیب دیده مربوطه می شوند.

پیوند استخوان می تواند مانع قطع عضو در سرطان استخوان شود. دریچه قلب برای کودکان با بیماری مادرزادی دریچه ای و بزرگسالان با دریچه آسیب دیده به کار می رود.

پیوند پوست نجات بخش بیماران با سوختگی شدید می باشد. پیوند مغز استخوان تنها درمان ممکن در بعضی از سرطان های خون می باشد. برخلاف عضو، بافت می تواند تا ۲۴ و یا حتی ۴۸ ساعت بعد از مرگ فرد اهدای شود و حتی می توان آن را برای مدتهای طولانی ذخیره کرد.

به بهانه روز اهدای عضو؛ روش ثبت نام کارت اهدای عضو

روند اهدا

اهدا کنندگان اعضای بدن معمولاً در زمان اهدا مرده اند اما این امکان وجود دارد که در زمان اهدا، فرد اهدا کننده زنده باشد. برای اهدا کنندگان زنده، قبل از اهداء عضو از آن ها آزمایش های گسترده ای گرفته می شود.

همچنین آن ها مورد ارزیابی های روانی قرار می گیرند تا پزشکان متوجه شوند که آیا واقعاً فرد اهدا کننده رضایت کامل نسبت به اهداء عضو را دارد یا خیر و در آخر در روز اهدا، فرد اهدا کننده و فردی که قرار است عضو و یا بافت به او پیوند زده شود در بیمارستان حاضر می شوند.

اهدای عضو بدن

برای اهدا کنندگانی که مرده اند، معمولاً این افراد قبل از مرگ بصورت داوطلبان با اهداء عضو خود پس از مرگ موافقت می کنند.

اما در برخی موارد که امیدی به زنده ماندن فرد نیست (مانند زمانی که فرد ضربه مغزی می شود) با رضایت خانواده فرد و با توجه به اینکه کدام یک از اعضاء او قابلیت پیوند زدن را دارند، اعضای فرد را اهدا می کنند.

لازم است ذکر شود در این چنین مواردی که احتمال زنده بودن شخص کم است، قبل از هرگونه اقدامی، پزشکان با چندین بار آزمایش مطمئن می شوند که احتمال زنده بودن فرد بسیار ناچیز است.

همچنین آزمایش هایی توسط یک متخصص مغز و اعصاب انجام می شود تا مشخص شود که آیا فرد می تواند به زندگی ادامه دهد یا خیر.

درصورتی که حتی درصدی احتمال زنده ماندن شخص وجود داشته باشد، عمل پیوند انجام نمی گیرد. اعضای بدن پس از مرگ ممکن است در بیمارستان و در دستگاه تهویه مکانیکی قرار گیرند و یا از روش های دیگر برای حفظ اندام در وضعیت خوب استفاده شود.

گفتی است که اهدا کنندگان و خانواده آن های هیچ کدام از هزینه های اهدا را پرداخت نخواهند کرد.

جراحی این فرایند بستگی به اندام هایی که اهدا می شوند دارد. پس از جراحی اندام از بدن فرد اهدا کننده توسط جراحان، اندام را در سریع ترین زمان ممکن به دریافت کننده پیوند می زنند. زیرا اکثر اعضای بدن فقط چند ساعت می توانند خارج از بدن سالم بمانند. زمانی که عضوی از بدن فرد اهدا کننده خارج شد، محل آن را ترمیم می کنند و سپس جنازه را تحویل خانواده شخص برای مراسم تدفین و یا سوزاندن می دهند.

کدام بیماری های زمینه ای مانع اهدای عضو فرد خواهند شد؟

بیماری های عفونی مانند ایدز و اکثر بد خیمی ها مانع از اهدای عضو خواهند شد. البته همه این شرایط در زمان فوت شخص مجدداً ارزیابی می گردند.

آیا جسد اهدا کننده مرگ مغزی پس از اهدای عضو تغییر شکل می دهد؟

به جای اعضای برداشت شده پروتز گذاشته شده و جای عمل فقط به صورت یک خط از بالای جناغ سینه تا ناف که به صورت پلاستیک دوخته شده دیده میشود. جسد اهدا کننده پس از این ترمیم بسیار دقیق و ظریف به سرد خانه فرستاده می شود و روز بعد در هر نقطه ای از کشور که مد نظر خانواده باشد ، جهت خاکسپاری تحویل ایشان می گردد.

به بهانه روز اهدای عضو؛ روش ثبت نام کارت اهدای عضو

باورهای غلط درباره اهدای عضو

بنابر گزارش مایوکلینیک، اگر به اهدای عضو اعتقادی ندارید، اگر هرگز به این اقدام انسان دوستانه فکر نکرده اید و یا به دلیل نداشتن اطلاعات کافی هنوز تصمیم به این کار نگرفته اید خواندن مطلب زیر به شما کمک می کند بهترین و درست ترین تصمیم را در این زمینه بگیرید:

– اولین باور اشتباه: اگر کارت اهدای عضو داشته باشم و در صورتی که حادثه ای برایم رخ دهد، پرسنل بیمارستان ممکن است برای نجات من تمام تلاش خود را به کار نگیرند.

این تصور کاملا اشتباه و بی اساس است. زمانی که فردی برای درمان بیماری یا مجروحیت به بیمارستان منتقل می شود تمرکز تمامی پزشکان روی حفظ جان بیمار است و در قبال آن پاسخگو هستند.

– دومین باور اشتباه: ممکن است هنگام صدور گواهی فوتم هنوز زنده باشم و پزشکان مرگم را به اشتباه گزارش کرده باشند.

حقیقت این است که روی افراد دارای کارت اهدای عضو تست های بیشتری انجام می شود تا صحت فوت آنان تایید شود و سپس جراحی های مربوط به خارج کردن اعضای اهدایی صورت می گیرد.

– سومین باور اشتباه: اهدای عضو خلاف اصول مذهبی است.

این بار هم اشتباه می کنید چون اهدای عضو یک اقدام انسان دوستانه و زندگی بخش است و با اصول و باورهای اکثر مذاهب مطابقت دارد. در صورتی که همچنان نسبت به این کار به قطعیت نرسیده اید می توانید با افراد مورد اعتماد مشورت کنید.

– چهارمین باور اشتباه: کمتر از ۱۸ سال سن دارم و برای این تصمیم جوان هستم.

به لحاظ قانونی این جمله درست است اما والدین از این قدرت برخوردارند تا در مورد اهدای عضو فرزندشان تصمیم گیری کنند. همچنین افراد کمتر از ۱۸ سال می توانند تمایل خود را برای اهدای عضو را با والدینشان در میان بگذارند.

– پنجمین باور اشتباه: برای اهدای عضو مسن هستم و اعضای بدن فرد مسن مناسب هیچ بیماری نیست.

باید بدانید که تصمیم در مورد مناسب بودن اعضای بدن فرد برای اهدا بر اساس استانداردهای پزشکی و نه سن و سال انجام می شود.

– ششمین باور اشتباه: از وضعیت سلامتی خوبی برخوردار نیستم.

تنها برخی از بیماری ها موجب می شود فرد نتواند اعضای بدن خود را اهدا کند و معاینات انجام شده توسط پزشک تعیین می کند که فرد آمادگی اهدای عضو را دارد یا مناسب این کار نیست.

– هفتمین باور اشتباه: افراد ثروتمند و مشهور در راس فهرست منتظرانِ دریافت عضو اهدایی هستند.

این تصور هم اشتباه است چون زمان اهدای عضو ثروتمند بودن و داشتن شهرت در اولویت نیست. همچنین افراد ثروتمند و مشهور متفاوت از افراد دیگر تحت درمان قرار نمی گیرند.

به بهانه روز اهدای عضو؛ روش ثبت نام کارت اهدای عضو

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید